Günümüzde alışveriş yapmak için markete bile gitmeye gerek kalmadı. Telefondan, bilgisayardan internetin bağlı olduğu her yerden alışveriş yapabiliyoruz. Bu kadar sık alışveriş yapmaya başladık ancak bilinçli şekilde mi alışveriş yapıyoruz? Alışveriş yapmadan önce ürün incelemelerini okuyor muyuz? Reklamların alışverişlerimizde ne kadar etkisi var? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizlerle paylaşmak için bu makaleyi hazırladık. Bu makaleyi okuduktan sonra daha bilinçli şekilde alışveriş yapacağınızı umuyoruz.
Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Marketler müşterilerine daha iyi hizmet vermek adı altında daha fazla ürünü satmak için stratejiler geliştirir. Pahalı ürünlerin göz hizasında bulunması, ihtiyaç olmayan ürünlerde olan büyük indirimler, kasada alışveriş miktarınızdan dolayı ekstra indirime uğramış ürünlerin tavsiye edilmesi vb. birçok örnek sayılabilir. Kampanyalı ürünlerin altlarında yazan cümlelerin kasada indirim vardı dediğinizde karşınıza çıkması. Bu örneklerden birisi mutlaka başınıza gelmiştir en sonuncu örnek benim çok dikkatimi çektiği ve birebir kendim yaşadığım için ekledim. Peki bilinç altına verilen bu uygunluk mesajlarının önüne nasıl geçeriz?
En çok bilinen gerçek aç karnına alışveriş yapılmamasıdır. Karnımız aç olduğunda ne kadar alışveriş yaparsak yapalım az gibi gelir. Karnımız doyduğunda anlarız aldığımız fazla ve gereksiz gıdaları. Bu sebeple ilk dikkat edilmesi gereken konu aç karnına alışveriş yapılmaması olmalıdır.
İhtiyaçlarınızı alışverişe çıkmadan belirleyin ve mümkünse not alın. Markete girdiğinizde ihtiyacınız olmayan ürünleri ihtiyacınızmış gibi hissedebilirsiniz. Gerek indirimli olduğunu düşündüğümüz gerekse kaliteli olduğunu düşündüğünüz ürünleri ihtiyacınız olmamasına rağmen alışveriş sepetine atabiliyoruz. Bu durumun önüne geçmek için ihtiyaçlarımızı düşünüp not almamız önemlidir. Bazen indirimli olduğunu düşündüğümüz etiketinde eski ve yeni fiyat yazan ürünler indirim bitince de aynı indirimli gibi gösterilen fiyatlarda kalıyor. Bu sebeple her indirimli denilen ürünü nasıl olsa indirimli diyerek sepete atmak pekte doğru değil.
Gıda dışındaki alışverişlerde online alışverişi tercih etmek doğru olabilir. Esnaflar dükkan kirası vb. birçok ekstra giderlerle iş yapmak zorundadır bu maliyetler satılan ürünlerde fiyatlanma olarak karşımıza çıkar. Büyük AVM’ler içinde aynı durum geçerlidir hatta alışveriş merkezlerinde kiraların çok daha fazla olmasından dolayı satılan ürünlerdeki fiyatlanmada çok fazla olabilir. Bu ekstra maliyetlerden dolayı olan pahalılığın ürünle ve ürünün işlevi ile hiçbir bağlantısı yoktur. Dükkanlarda veya AVM’lerde de olsa beğendiğimiz ürünlerin internet fiyatlarına bakmakta fayda var. Ben kitap alışverişlerinde internetin çok daha ucuz olduğunu biliyorum. Mobilya alırken de daha uygun olmasından dolayı bir kez internetten sipariş ettim. Siz de almak istediğiniz ürünleri internetten fiyat araştırması yaparak alırsanız aynı ürünü 100₺ civarı daha uygun fiyatlara bulmanız mümkün olabilir. (Aynı mobilyayı internetten 130₺ daha uyguna almıştım) Online satış yapan mağazalar sadece depo için harcama yaparlar bu durumda ürünü satmak için yapılan maliyeti oldukça düşürür. Bu sayede internet mağazalarında aynı ürünü daha ucuza bulma fırsatı doğar.
Son olarak aldığımız ürün veya hizmeti keyfimiz için mi yoksa ihtiyacımız olduğu için mi alıyoruz bilmeliyiz. Bu sayede kendimizi kasada ihtiyacımız veya isteğimiz olmayan ürünlerin parasını öderken bulmayız.
REKLAMLAR ALIŞVERİŞ YAPARKEN VERDİĞİMİZ KARARLARI ETKİLİYOR MU?
Bütün reklamlar için bir yargıda bulunmak zor. Bazı ürünlerin işlevlerini herkese anlatabilmek için reklam yapılması şart olabilir. Marka değeri oluşturmak için reklamlar yapılır ve marka değeri olmayan aynı işlevselliğe sahip ürünlerden daha fazla ücretlere satılması gerekir. Reklam için ayrılan bütçeyi satılan ürünlerden elde etmek zorunda olunduğunu biliyoruz. Bu sebeple markalara güvenmek her zaman doğru olmaz. Şişirilmiş fiyatlar ödemektense daha uygun fiyatlarda olan aynı ürünleri inceleyip kararımızı daha sonra vermeliyiz. İki ürünü karşılaştırıp fiyat ve performans farkını anladıktan sonra en doğru seçimi yapmak daha kolay olacaktır.
GAİN platformu, yeni dijital dizisi "Fer" ile izleyicilerini heyecanlandırıyor. Dizi, ünlü oyuncu Melisa Sözen'in başrolünde…
Netflix, yerli yapımlarına bir yenisini ekleyerek Asaf adlı diziyi izleyicilerle buluşturmaya hazırlanıyor. Yayın tarihi 28…
Kızılcık Şerbeti, Show TV'de yayınlanan ve izleyicilerin büyük beğenisini kazanan bir dram-komedi dizisidir. Dizi, farklı…
Sevilen oyuncu Can Yaman, büyük bir merakla beklenen yeni dizisi “El Turco” ile izleyici karşısına…
Apple TV+’ın büyük ses getiren dizisi Severance, ikinci sezonuyla 17 Ocak 2025'te ekranlara dönüyor! İlk…
2024 Yılında İzlenmesi Gereken En Popüler Netflix Dizileri Günümüzde dizi izlemek, pek çoğumuz için…